top of page

Ikääntyneiden yksinäisyyden lievittäminen on yhteinen asia

Päivitetty: 25. helmik.




Ikääntyneiden pitkäkestoisella, epätoivotulla yksinäisyydellä on hyvin vakavat seuraukset ikääntyneen hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja elämänlaadun laskemiseen. Yksinäisyyden ratkaisemiksi tarvitaan sekä pieniä että isoja tekoja. Yksinäisyyskeskustelussa on erityisesti tärkeää kuulla ikääntyneiden omia kokemuksia sekä etsiä ratkaisuja yksinäisyyteen yhdessä heidän kanssaan. Ystäväpiiri-toiminnan vaikuttavuus perustuu juuri tähän, ikääntyneiden aktiiviseen toimijuuteen ja kukoistamisen mahdollisuuteen.


Yksinäisyydellä on monet kasvot

Yksinäisyyden kokeminen ikääntyessä on yleisempää kuin monissa muissa elämänvaiheissa. Tämä selittyy elämänkulun mukana tuomilla muutoksilla kuten läheisten ja ystävien menettämisellä, toimintakyvyn muutoksilla, vähentyneellä sosiaalisella aktiivisuudella tai hyödyttömyyden kokemuksilla. Ikääntyneiden yksinäisyyden on todettu olevan yhteydessä myös yksinasumiseen, alhaiseen koulutustasoon ja pienituloisuuteen. Ikääntyneiden yksinäisyyden kokemus ei välttämättä ole pysyvä olotila vaan siihen voi liittyä olosuhteisiin ja ajallisuuteen liittyvää aaltomaista vaihtelua.  Ikääntyneiden yksinäisyyden ilmiö on siis moniulotteinen ja ymmärtääksemme sitä paremmin meidän tulee kuulla ikääntyneitä itseään; heidän sanoitustaan yksinäisyyden syistä, kokemuksista ja lievittämisen keinoista. Iäkkäiden omat kokemukset ovat keskiössä myös Vanhustyön Keskusliiton kehittämässä osallistavassa ja iäkkäiden omaa toimijuutta vahvistavassa Ystäväpiiri-ryhmätoiminta mallissa. Ystäväpiiri tarjoaa yksinäisille ikääntyneille mahdollisuuden tarkastella itseään uudesta näkökulmasta ja saada vertaistukea samassa tilanteessa olevilta ikääntyneiltä. 

 

Ystäväpiirissä ystävystytään

Viime syksynä ohjaamassamme Ystäväpiiri-ryhmässä Koivukylässä ikääntyneet saivat mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan yksinäisyydestä ja elämästään sekä nimenomaan ystävystyä. Yhdessä ryhmäläiset rakensivat ryhmästä osallistujiensa näköisen, jossa kantavia voimia olivat mukava ja turvallinen yhdessäolo sekä hersyvä huumori. Saamamme palautteen mukaan ryhmän välitön ilmapiiri antoi jokaiselle osallistujalle tilaa olla mukana omana itsenään ja vertaistuki ryhmäläisten välillä vahvisti osallisuuden kokemusta sekä lievitti eritoten yksinäisyyttä.  ”Keskustelut olivat ryhmän parasta antia ja sitä parasta lääkettä yksinäisyyteen” eräs ryhmäläinen arvioi. Ystävyyden muodostuminen riippui hänen mukaansa siitä, syntyykö yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja miten tulee kuulluksi. Ystäväpiiri-ryhmässä käynti tuki myös hänen kiinnittymistään Koivukylän alueen yhteisöön- ”alueella on kiva liikkua, kun vastaan tulee nyt tuttuja ja voi pysähtyä hetkeksi vaihtamaan kuulumisia”.   


Ystäväpiiri-ohjaajina olimme vaikuttuneita siitä, miten ryhmäläiset tukivat ja huolehtivat toinen toisistaan. Hyväksyvässä ilmapiirissä keskusteluja käyntiin vaikeistakin asioista ja jaetut kokemukset toivat toivon näkökulmaa omiin tilanteisiin. Toisaalta ilo ja yhteinen nauru kevensi tunnelmaa jokaisella tapaamisella. Iloksemme ryhmäläiset saivat toisistaan ystäviä ja he jatkoivat myös tapaamisia ryhmänä ohjatun ystäväpiirin jälkeen.

 

Meitä kaikkia tarvitaan!

Hyvä uutinen siis on, että yksinäisyydestä on mahdollista päästä eroon, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia. Millään hankkeella tai ohjelmalla ei voida yksinään ratkaista ikääntyneiden kokemaa yksinäisyyttä, vaan siihen tarvitaan vuorovaikutuksellisen kulttuurin lisäämistä eli meidän jokaisen pieniä arjen tekoja. Yksinäisyyden suurimpia haavoja ovat merkityksettömyyden ja ulkopuolisuuden kokemukset;  pahimmillaan yksinäisyys voi korostua muiden seurassa. Yksinäisyys kuitenkin lievittyy, kun joku tulee sinua vastaan, tulet kohdatuksi ja sinut tunnetaan nimeltä. Pienten tekojen, kuten katseen, hymyn ja ystävällisten sanojen vaikutus voi olla valtava ja kohteelleen merkityksellinen.


Haastammekin sinut jakamaan lähelläsi oleville pieniä ilon pisaroita hymyllä, hyväksyvällä katseella ja lämpimillä sanoilla. Laitetaan hyvä kiertämään, annetaan sen moninkertaistua ja levitä läpi yhteisön tavoittamaan myös niitä ikääntyviä, jotka ovat kaikkein haavoittuvissa asemassa tai jääneet muuten näkymättömiin.


Unohtumattomia kohtaamisia jokaiseen päivääsi!


Johanna Lehti-Salo

Diakonissalaitos


Karoliina Vesilahti

Diakonissalaitos

 
 
 

Comentários


bottom of page